Brexit, Ερντογάν, Γαλλία και στη μέση η Ελλάδα

Του Νίκου Μουστάκα, Προπτυχιακού Φοιτητή Δημοσίας Διοίκησης

Είναι γεγονός πως ζούμε σε μία περίοδο η οποία διέπεται από έντονο φόβο και ανησυχία ως προς την ασφάλεια η οποία μπορεί να έχει ένας πολίτης της Ευρώπης. Οι αναταραχές στην Μέση Ανατολή και την Τουρκία , τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Γαλλία και το BREXIT το οποίο προέκυψε μέσα από μία ξενοφοβικη λαίλαπα η οποία διαπέρασε οριζόντια την Αγγλία και δίχασε τον αγγλικό λαό έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα του οποίου οι συνέπειες επηρεάζουν σημαντικά και την Ελλάδα.

Ο Ερντογάν βγήκε πιο δυνατός μέσα από ένα αμφιλεγόμενο πραξικόπημα και για να καλύψει την δίψα της αίσθησης της ισχυρής Τουρκίας των φανατισμένων οπαδών του άρχισε από την αρχή ξανά το παιχνίδι στο οποίο αναδεικνύεται επαγγελματίας. Την εξαγωγή των προβλημάτων του στο εξωτερικό και ιδιαίτερα προς την Ελλάδα υπό την μορφή προκλήσεων είτε με με τις κατά καιρούς δηλώσεις του είτε με τις κατά καιρούς παραβιάσεις στο Αιγαίο. Επίσης , η εξωτερική πολιτική που ακολουθεί σε σχέση με τις άλλες χώρες στοχεύει απλά στην δημιουργία εντυπώσεων και στην φαινομενική επίδειξη δύναμης η οποία μερικές φορές γυρνάει μπούμερανγκ. Όλο αυτό κάνει τον Ερντογάν να φαίνεται απρόβλεπτος με αποτέλεσμα την ανησυχία πως στην επόμενη κίνησή του μπορεί να προκύψουν σοβαρά προβλήματα και για την χώρα.

Από την πλευρά του Βορρά έχουμε το BREXIT του οποίου οι συνέπειες σταδιακά αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους με δύο τρόπους. Αρχικά, έχουν δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα στην οικονομία της Ευρώπης η οποία προέβαλε αργά αντανακλαστικά και φρέναρε την όποια πορεία προς την ανάκαμψή της δημιουργώντας ένα κλίμα εσωστρέφειας . Αυτό επηρέασε και την πορεία των ελληνικών ζητημάτων καθώς οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες για διαφορετικούς πολιτικούς λόγους {βλέπε Γερμανία-εκλογές}η καθεμία θα προσπαθήσουν να δώσουν την εικόνα της ισχυρής Ευρώπης και δεν θα επιδείξουν τόση ελαστικότητα στα ελληνικά ζητήματα όση μπορεί να έδιναν αν δεν υπήρχε το BREXIT. Έπειτα, η λάθος βάση πάνω στην οποία στηρίχτηκε η απόφαση του αγγλικού λαού δηλαδή το προσφυγικό ζήτημα προκάλεσε ένα κύμα ξενοφοβίας το οποίο βρήκε ευκαιρία να θεριέψει μέσα από το δημοψήφισμα. Όλοι οι υπόλοιποι δηλαδή σκέφτηκαν ότι γιατί μόνο οι Άγγλοι και όχι και εμείς. Επιχείρημα το οποίο αποτελεί έναν φθηνό αντιπερισπασμό καθώς η Αγγλία κατέχει ένα από τα μικρότερα ποσοστά υποδοχής προσφύγων και μεταναστών. Απλώς οι πολιτικοί του αντί-ευρωπαϊκού μπλοκ της Αγγλίας έκαναν σημαία το παραπάνω επιχείρημα ποντάροντας στον λαϊκισμό και στην δημαγωγία.

Κάπου εδώ φτάνουμε στον τρίτο λόγο που έχει κάνει την Ευρώπη να μοιάζει απροστάτευτη. Και αυτός είναι οι τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν λάβει χώρα ιδιαίτερα στην Γαλλία με δεκάδες νεκρούς και που έχουν επηρεάσει ολόκληρη την Ένωση. Αν και προφανώς δεν έχουν μεγαλύτερη αξία οι ζωές των Γάλλων από αυτές των Σύριων, ωστόσο τα συγκεκριμένα συμβάντα αναδεικνύουν δύο πολύ σοβαρά ζητήματα. Πρώτον, το έλλειμμα του συστήματος ενσωμάτωσης των μεταναστών, κάτι το οποίο οδηγεί σε περιθωριοποίηση και γκετοποίηση τους που αυτό με την σειρά του οδηγεί σε παρανοήσεις και παραπλανητικές ατραπούς, τις οποίες ακολουθούν τα θύματα της περιθωριοποίησης, με αποτέλεσμα να δοθεί η ευκαιρία σε επιτήδειους φανατικούς να στρατολογήσουν μαχητές του Ισλάμ.

Τέλος, αναδεικνύεται το τρωτό των συστημάτων ασφαλείας της Ε.Ε. κάτι το οποίο δημιουργεί και το αίσθημα ανασφάλειας των Ευρωπαίων πολιτών. Κωδικοί ασφαλείας , κάμερες και τηλεπικοινωνίες παρουσιάζουν κενά και μοιάζουν πλέον κατώτερα των περιστάσεων στο μέσο Ευρωπαίο, ο οποίος αρχίζει να ξανασκέφτεται για το πετυχημένο του οράματος της ειρηνικής Ευρώπης αλλά και να ρέπει προς τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Τα δύο αυτά μάλιστα αποτελούν τους βασικούς πυλώνες για την επικράτηση του ολοένα αυξανόμενου ευρωσκεπτικισμού. Όλα τα παραπάνω δεν αντιμετωπίζονται με αφορισμούς ,οριζόντιες λογικές και ευχολόγια. Και η Ελληνική πλευρά θα πρέπει ακόμα περισσότερο να προσέχει που πατά, καθώς λόγω κάποιων ατυχών και ασύνετων διπλωματικών επιλογών σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται σε δεινή διαπραγματευτική θέση. Χρειάζεται επαγγελματισμός κινήσεων , νηφαλιότητα , διάθεση συνεννόησης και ψυχραιμία για να αντιμετωπιστεί ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που ξεπερνάει τα στενά όρια κάθε χώρας ξεχωριστά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *