Το νέο Instagram με… φωνή

Τρεις νέοι αποφάσισαν να δημιουργήσουν το δικό τους μέσο κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο τον πρώτο λόγο έχει η φωνή του χρήστη.

Το Doobbear είναι ένα καινοτόμο audio social network, στο οποίο μπορούμε να καταγράψουμε τη φωνή μας μέσα σε ένα audio post  (doob) μέγιστης διάρκειας 18 δευτερολέπτων, το οποίο θα μπορούμε στη συνέχεια να το δημοσιεύσουμε στο προφίλ μας (public) ή να το στείλουμε σε συγκεκριμένους χρήστες.(private). Δεν έχει σημασία πώς είστε ντυμένοι, πώς μοιάζετε, αν είναι σκοτεινά ή αν έχει ήλιο. Η φωνή σας δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία.

Πίσω από το Doobbear βρίσκονται τρεις άνθρωποι. Ο ιδρυτής του, Κωνσταντίνος Γκαβέλας, γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι μια καλλλιτεχνική φύση που απο μικρή ηλικία εμφάνισε το ταλέντο του, πραγματοποιώντας τις πρώτες του ραδιοφωνικές εκπομπές σε ηλικία 15 χρόνων. Η πρώτη του επαγγελματική επαφή με τον χώρο της μουσικής ήρθε σε ηλικία 21 ετών, όταν και ξεκίνησε να γράφει τραγούδια για γνωστούς καλλιτέχνες.

Ο ίδιος έχει ταξιδέψει μέχρι σήμερα σε περισσότερες από 40 χώρες και το ανήσυχο πνεύμα του τον οδηγούσε επανειλημμένα σε διαφορετικά μονοπάτια, με κυριότερο άξονα τη δημιουργία και την έμπνευση για το καινούργιο και το διαφορετικό. Τη μουσική πορεία ακολούθησε μια άλλη αγάπη, αυτή της τηλέορασης, όπου και έχει προχωρήσει στη δημιουργία πολλών παραγωγών σε διαφορετικά είδη. Όλα τα παραπάνω αποτέλεσαν το ερέθισμα για να προχωρήσει στη δημιουργία του Doobbear.
Ο συνιδρυτής και CEO, Αλέξανδρος Ίβος, γεννήθηκε στις ΗΠΑ, με τη ζωή του μοιρασμένη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αμερική. Ο ίδιος δηλώνει ερωτευμένος με την καινοτομία και την τεχνολογία. Νative στις τεχνολογικές εξελίξεις και early adopter στις περισσότερες από αυτές, έχει ταξιδέψει μέχρι σήμερα σε περισσότερες από 30 χώρες, με ορισμένες από αυτές να αποτελούν και την έδρα για τα πρώτα του βήματα στο επιχειρείν. Οι σπουδές του στο πεδίο του International Business συνέβαλαν μαζί με άλλους παράγοντες -όπως τα online μαθήματα στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ- σε μια διεθνή και ολιστική προσέγγιση του startup culture.

Η συνιδρύτρια και πρόεδρος, Aσημίνα Τζάθα, είναι Eλληνοαμερικανίδα με σπουδές στον τομέα των International Affairs and Political Science από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Διαθέτει πτυχίο στο Filmmaking από την New York Film Academy, ενώ έχει βραβευτεί σε διάφορα events και φεστιβάλ κινηματογράφου. Διαθέτει πολυετή εμπειρία στην παρουσίαση τηλεοπτικών εκπομπών, ραδιοφωνικών εκπομπών και media events. Και οι τρεις τους απαντούν στις ερωτήσεις μας για το νέο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα;
Μετά από μια πολύωρη συζήτηση με τον Αλέξανδρο, μας είχαν πιάσει τα υπαρξιακά μας… Μου λέει ο Αλέξανδρος «σκέψου ρε κάτι με apps και τεχνολογία και το πρωί πες το μου!». Ναι, λέω, θα το παραγγείλω και γελούσαμε. Το επόμενο πρωί, λες και μου ήρθε η φώτιση. Ξυπνάω και του λέω «Εύρηκα! Θα κάνουμε τον κόσμο να μιλάει για να εκφράζεται. Με τη φωνή του, αλλά δημόσια». Σκοπός ήταν να φτιάξουμε μια εφαρμογή που θα έχουν όλοι βήμα και να δώσουμε τη δυνατότητα του voice comment. Έτσι άρχισαν όλα. Τρέξαμε στους υπολογιστές μας και αρχίσαμε να ψάχνουμε όνομα (αυτό από μόνο του έχει τη δική του ιστορία). Καταλήξαμε στο Doobbear. Τότε ήρθε και η σειρά της Ασημίνας – μαζί με την οποία έχουμε μια εταιρεία παραγωγής τηλεοπτικών εκπομπών. Ο ένας ξέρει τον άλλο πολύ καλά, υπάρχει εμπιστοσύνη, άρα ήταν ο πιο κατάλληλος άνθρωπος να προτείνω να μπει ως συνέταιρος και έτσι σαν οικογένεια που είμαστε είπαμε να μεγαλώσουμε όλοι μαζί τον Doobbear.

Ποιος είναι ο στόχος και η προσδοκίες αυτής της εφαρμογής;
Ο στόχος μας είναι να καλύψουμε μια ανάγκη που υπάρχει στην αγορά. Μοιραζόμαστε κείμενο, φωτογραφίες και βίντεο με τον κόσμο γύρω μας και δεν μοιραζόμαστε τη φωνή μας που περιέχει μέσα της όλα τα συναισθήματά μας. Η φωνή μας μας χαρακτηρίζει και δείχνει πώς νιώθουμε την κάθε στιγμή που μιλάμε. Είναι άμεση και γρήγορη και η επικοινωνία γίνεται χωρίς παρεξηγήσεις. Η αποστολή μας είναι να δώσουμε τη δύναμη και το βήμα σε όλον τον κόσμο να εκφραστεί, να μοιραστεί ιστορίες με τη φωνή του – με τον πιο φυσικό τρόπο έκφρασης που έχει ο άνθρωπος.

Ο χώρος των startups σήμερα είναι μια εύκολη υπόθεση;
Τίποτα στη ζωή δεν σου δίνεται απλόχερα, χρειάζεται να δίνεις ενέργεια 100% και ασταμάτητη δουλειά, πείσμα, να μαθαίνεις από τα λάθη σου. Έτσι είναι σε όλα τα πράγματα, όταν θέλεις να κατακτήσεις τα όνειρά σου. Τα ίδια συστατικά χρειάζονται και για τη δημιουργία μιας startup. Χρειάζεται μια καλή ομάδα που να διαθέτει ευελιξία και ο ένας να συμπληρώνει τον άλλον και να υπάρχει ένα κοινό όραμα.

Πείτε μου τέσσερις λόγους που πρέπει να το ασχοληθούμε με τις startups.
Πρώτον, είναι ένα σημαντικό κλειδί για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Δεύτερον, για να βγουν καινοτόμες ομάδες και νέες καλές ιδέες που θα βοηθήσουν την καθημερινότητά μας. Τρίτον, είναι ένας σημαντικός λόγος οι νέοι να βρουν μια διέξοδο και να βάλουν τις βάσεις να χτιστεί ένα καινούργιο μέλλον και ένας καινούργιος κόσμος για τις επόμενες γενιές. Τέταρτον, η δηµιουργία µίας startup είναι µία σοβαρή και βιώσιμη επιλογή καριέρας.

Τι μπορεί να κάνει το κράτος για τη στήριξη των startups στην Ελλάδα;
Η γραφειοκρατία και ο τρόπος που η ελληνική πολιτεία αντιμετωπίζει την επιχειρηματικότητα παραμένουν πρόβλημα. Το πολιτικό σύστημα δεν αντιλαμβάνεται ότι η νεοφυής επιχειρηματικότητα έχει αναπτυξιακή προοπτική. Με το ισχύον καθεστώς σε ό,τι αφορά τη γραφειοκρατία και το φορολογικό πλαίσιο, είναι σχεδόν αδύνατον μια startup να χρηματοδοτηθεί από διεθνή κεφάλαια. Έτσι, οδηγούμαστε στο να συστήσουμε εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ ή στο Λονδίνο, προκειμένου να λάβουμε χρηματοδότηση, κάτι που έχει συνέπειες για το ελληνικό κράτος. Παρ’ όλα αυτά, εμείς είμαστε αισιόδοξοι και θέλουμε να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι για την Ελλάδα και την ανάπτυξη και να κερδίσουμε το δικό μας προσωπικό στοίχημα.

Ο Ιρλανδός ποιητής Thomas Moore, έχει πει «το να βρεις το σωστό επάγγελμα είναι σαν να βρίσκεις την ψυχή σου σ’ αυτόν τον κόσμο». Εσείς τι θα λέγατε;

Θα απαντήσουμε ανάλογα, με αυτό που έχει πει ο Ρώσος συγγραφέας Λέων Τολστόι: «Δεν υπάρχει αληθινή ηδονή, εκτός από εκείνη που δίνει η δημιουργικότητα. Είτε φτιάχνει κανείς μολύβια, είτε μπότες, είτε ψωμί, είτε παιδιά. Χωρίς δημιουργία δεν υπάρχει αληθινή ευχαρίστηση».

Και τέλος θέλω να μου πείτε ποιο πιστεύετε ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας σήμερα.
«Επιτυχία είναι να σ’ αρέσει ο εαυτός σου, να σ’ αρέσει αυτό που κάνεις και να σ’ αρέσει ο τρόπος.


Πηγή: www.protothema.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *