Η Βρετανία επικύρωσε τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Την ώρα που όλος ο κόσμος αναμένει να δει ποια θα είναι η στάση του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ σε σχέση με τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, η Βρετανία υπέγραψε το κείμενο, το οποίο ο Μπαράκ Ομπάμα έχει χαρακτηρίσει «ίσως την τελευταία ευκαιρία για να σώσουμε τον πλανήτη».

Η Συμφωνία είχε ήδη επικυρωθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο, ενώ στο Μαρακές όπου συνεχίζονται οι συνομιλίες για το Κλίμα, τη συμφωνία υπέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μπόρις Τζόνσον εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο Βρετανός υπουργός για την Κλιματική Αλλαγή και τη Βιομηχανία, Νικ Χερντ, δήλωσε σχετικά:

«Το Ηνωμένο Βασίλειο επικυρώνει την ιστορική Συμφωνία του Παρισιού ώστε να μπορέσει να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διεθνούς δράσης ενάντια στην κλιματική αλλαγή και να υλοποιήσουμε τη δέσμευσή μας να δημιουργήσουμε ένα ασφαλέστερο και με περισσότερη ευημερία μέλλον για όλους».

Όπως τόνισε, η σύνοδος COP22 του ΟΗΕ, που είναι σε εξέλιξη στο Μαρακές, «είναι ένας σημαντικός σταθμός που σηματοδοτεί την αλλαγή από την έμπνευση στην υλοποίηση. Θα χρησιμοποιήσουμε αυτή τη θετική συγκυρία ώστε να αυξήσουμε στη Βρετανία την παραγωγή ενέργειας απαλλαγμένης από την εξάρτηση από τον άνθρακα, η οποία ήδη έχει αξία μεγαλύτερη από 46 δισ. στερλίνες, ενώ θα συνεχίσουμε να παρέχουμε ασφαλή, φθηνή και καθαρή ενέργεια στις οικογένειες και τις επιχειρήσεις μας».

Αν και αρνήθηκε να κάνει εκτιμήσεις για το ποια πολιτική θα ακολουθήσει στο θέμα της συμφωνίας για το περιβάλλον ο Ντόναλντ Τραμπ, που προεκλογικά είχε πει ότι δεν πρόκειται να την επικυρώσει, ο Νικ Χερντ τόνισε ότι η υπογραφή της Βρετανίας συνιστά ένα μήνυμα προς όλο τον κόσμο ότι είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε για να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή.

«Ο Μπόρις (Τζόνσον) μετά την υπογραφή της συμφωνίας εδώ στο Μαρόκο, θα πάει στη Νέα Υόρκη», είπε ο Χερντ.

«Πρέπει να στείλουμε παντού το μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι παραμένουμε δεσμευμένοι στη Συμφωνία του Παρισιού. Ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει ότι όλοι θα πράξουμε αυτό που υποσχεθήκαμε».

Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε δεκτή με ικανοποίηση και από το Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία, αν και με κριτική διότι έχουν αυξηθεί οι φόροι στην παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Εξίσου θετική ήταν και η αντίδραση των περιβαλλοντικών οργανώσεων, με τον επικεφαλής του WWF Ηνωμένου Βασιλείου να τονίζει ότι «ποτέ πριν δεν ήταν τόσο σημαντικό για τον πλανήτη να σταθεί ενωμένος απέναντι στην κλιματική αλλαγή».

ΠΗΓΗ: www.efsyn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *