Γιατί η Ελλάδα είναι τόσο σημαντική για τις ΗΠΑ

Συμβολική και γεωπολιτική σημασία έχει η Ελλάδα για τις ΗΠΑ και για αυτό την επισκέπτεται στο τελευταίο του ταξίδι στην Ευρώπη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με το dpa-AFX, οικονομικό σκέλος του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων –στο οποίο συμμετέχει και το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΝΑ– και απευθύνεται στον τραπεζικό και εν γένει οικονομικό κόσμο και τα ΜΜΕ.

Η Αθήνα είναι το λίκνο της δημοκρατίας, σημειώνει το γερμανικό πρακτορείο.

«Ο Ομπάμα θα αξιοποιήσει κατά φαινόμενα την πόλη αυτή σκηνικό για να εκφωνήσει μια πολιτική ομιλία-ορόσημο, η οποία θα αποτελεί την πολιτική του κληρονομιά» γράφει το δημοσίευμα. Παράλληλα, η ομιλία του αυτή ερμηνεύεται και ως μήνυμα προς τον διάδοχό του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου. Ανεξαρτήτως του ποιος κυβερνά στην Ουάσινγκτον, η Αθήνα είναι για την παγκόσμια δύναμη ΗΠΑ σημαντική, διότι η Ελλάδα παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο ως προπύργιο του ΝΑΤΟ, ως γέφυρα του Ισραήλ προς την Ευρώπη και ως στρατιωτική βάση.

Οι ΗΠΑ διατηρούν στη Σούδα της Κρήτης μια κεντρική αεροπορική και ναυτική βάση.

«Η στρατιωτική σημασία της Ελλάδας μεγάλωσε από τότε που η Τουρκία υπό τον Ερντογάν έχει γίνει απρόβλεπτη. Η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ διότι οι γειτνιάζουσες περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής έχουν γίνει εγγενώς δραματικά συγκρουσιακές» προσθέτει. Εξάλλου,σημαντικό για τις ΗΠΑ είναι επίσης να  υπάρχει ένας δημοκρατικά κυβερνώμενος και οικονομικά υγιής άξονας Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, που να καλύπτει τα νώτα του Ισραήλ. «Για αυτό δεν επιτρέπεται από τη σκοπιά των ΗΠΑ να καταρρεύσει οικονομικά η Ελλάδα» υπογραμμίζει το dpa-AFX.

 

pontos news

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *