ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Συνέντευξη του Τάσου Καλαφάτη, Αντιπροέδρου της ΠΑΣΚΟ στο Οικονομικό Επιμελητήριο και Γραμματέα Ά Νομαρχιακής Πειραιά και Νήσων με το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Το φετινό φθινόπωρο αποτέλεσε αδιαμφισβήτητα μία έντονα πολιτική περίοδο. Στο παγκόσμιο σκηνικό ετοιμαζόμασταν για τις Προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής που είναι σημαντικές για τους Αμερικάνους και κρίσιμες για τους υπόλοιπους. Από την άλλη μεριά, σε εθνικό επίπεδο βρισκόμαστε εν όψει των εκλογών του Οικονομικού Επιμελητηρίου στις 11 του Δεκέμβρη. Και δε θα μπορούσαμε φυσικά να τις αγνοήσουμε, εφόσον το Ο.Ε. κατέχει κυρίαρχο ρόλο στην οικονομική ζωή της χώρας. Για το λόγο αυτό, επικοινωνήσαμε με τον κύριο Τάσο Καλαφάτη, Γραμματέα της Νομαρχιακής Ά Πειραιώς και Νήσων ΠΑ.ΣΟ.Κ. και αντιπρόεδρο της ΠΑ.Σ.Κ.Ο στο Οικονομικό Επιμελητήριο, ο οποίος με μεγάλη πρόθεση μας παραχώρησε την άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη τόσο για τις επικείμενες εκλογές, όσο και για την οικονομική πορεία της χώρας και το μέλλον της κεντροαριστεράς.

Κύριε Καλαφάτη, ξεκινήσατε την πολιτική σας πορεία αφού επανιδρύσατε την ΠΑΣΠ Παντείου, συνεχίσατε μέσω της συνδικαλιστικής σας δράσης ως αντιπρόεδρος της ΠΑΣΚΟ στο Οικονομικό Επιμελητήριο, είστε Γραμματέας της Νομαρχιακής Α’ Πειραιά και Νήσων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. , ενώ γνωρίζουμε ότι θα είστε ξανά υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές του επιμελητηρίου. Εν ολίγοις, είστε ένας νέος άνθρωπος με μακρά πολιτική πορεία. Ποιο το κίνητρό σας να ασχοληθείτε με τα κοινά; Πιστεύετε ότι οι νέοι έχουν ελπίδες στην πολιτική;

 -Το κίνητρο που με ωθεί εδώ και χρόνια στην ενασχόληση μου με τα κοινά είναι η επίτευξη καλύτερων συνθηκών ζωής σε μικρό επίπεδο σε όλους τους τομείς με τους οποίους ασχολούμαι. Με ενδιέφερε δηλαδή, ο απόφοιτος της Παντείου να έχει ένα καλύτερο πτυχίο, ο οικονομολόγος να εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και να διασφαλίσει τα επαγγελματικά του δικαιώματα και φυσικά με ενδιέφερε από μικρό η πόλη που μεγάλωσα, ο Πειραιάς στον οποίο έχω διατελέσει και Διαμερισματικός Σύμβουλος τη τετραετία 2010-2014. Πιστεύω ότι η πολιτική έχει σαν μόνη ελπίδα τους νέους, ορίζοντας ως νέο εννοώ αυτόν ο οποίος έχει φρέσκες αντιλήψεις και ιδέες ανεξαρτήτως βιολογικής ηλικίας. Τι να κάνω εγώ τον νέο αν σκέφτεται με όρους παλαιολιθικούς και έχει σαν μόνο του σκοπό να βολευτεί ο ίδιος και όχι να κοιτάξει να βάλει ένα λιθαράκι για ένα καλύτερο μέλλον για όλους!

 Σε περιόδους κοινωνικοοικονομικής κρίσης και ταραχής, η υποψηφιότητά σας με την κεντροαριστερά παράταξη συνοδεύεται και με κάποιο μήνυμα προς την ηγεσία της;

-Η κεντροαριστερά έχει ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια βαθύτατα, επωμίστηκε ολόκληρη την ευθύνη για τη καταστροφή μιας οικονομίας και μιας κοινωνίας σε βαθμό μεγαλύτερο από αυτό που της αναλογούσε. Κατ’ εμέ, λοιπόν, οι ηγεσίες του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – του πυλώνα της κεντροαριστεράς στη χώρα μας- από το 2009 μέχρι σήμερα, φέρουν ευθύνη που δεν αντέδρασαν δυναμικά κλείνοντας το στόμα σε όλους αυτούς, που ορεγόμενοι κυβερνητικούς θώκους και τυφλοί από το πάθος τους να καταλάβουν την εξουσία επιδόθηκαν σε μια άνευ προηγούμενου λασπολογία, σπίλωση προσωπικοτήτων μα και διασπορά ψευδών υποσχέσεων μόνο και μόνο για να παραπλανήσουν το λαό και να υφαρπάξουν τη ψήφο του. Η κεντροαριστερά είναι η υγιής δύναμη που λειτουργεί ενωτικά για το καλό του τόπου, για αυτό και εγώ είμαι στρατευμένος στη προάσπιση των ιδεών της 3ης του Σεπτέμβρη.

 Θεωρείτε πως η δραστηριοποίηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου ήταν επαρκής σε ότι αφορά την οικονομική ζωή της χώρας, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνιας της κρίσης; Και αν ναι, πως;

-Το οικονομικό επιμελητήριο τα χρόνια της κρίσης έκανε σημαντικές παρεμβάσεις προς τη διαφύλαξη κεκτημένων που με κόπο έχουν κατακτηθεί. Ήταν παρόν στις μεγάλες πορείες για το ασφαλιστικό, διενήργησε πλήθος ημερίδων για περαιτέρω επιστημονική κατάρτιση των μελών του και πήρε ξεκάθαρη θέση κατά τη περίοδο του Δημοψηφίσματος, ήτοι σε μια περίοδο που η χώρα είχε βρεθεί στο γκρεμό. Σίγουρα, μέσα από τις εκλογικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στις 11/12 στο Οικονομικό Επιμελητήριο ελπίζουμε να αλλάξουμε τη πολιτική της συντήρησης που πρεσβεύει η ηγεσία του Επιμελητηρίου και να δώσουμε μια ακόμα δυνατότερη μάχη στη προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων του κλάδου ώστε να μετατρέψουμε το Επιμελητήριο σε ένα ακόμα πιο σύγχρονο ευέλικτο και δημοκρατικό θεματοφύλακα του οικονομολογικού επαγγέλματος .

Ποια η άποψή σας για το οικονομικό μέλλον της χώρας και με ποιο τρόπο πιστεύετε ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο μπορεί να παίξει ενεργότερο ρόλο σ’ αυτό;

Μια χώρα η οποία δεν είναι σε θέση να επενδύσει στο συγκριτικό της πλεονέκτημα είναι καταδικασμένη να ζητάει πάντα δανεικά. Αν δεν αλλάξουν οι εξοντωτικοί νεοφιλελεύθεροι φόροι που επιβάλλει η κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστερά και δεν δοθούν κίνητρα για επενδύσεις στο τομέα του τουρισμού, της παιδείας και της ναυτιλίας, το μέλλον της χώρας θα συνεχίσει να είναι το ίδιο ζοφερό χωρίς καμία αλλαγή. Το Οικονομικό Επιμελητήριο έχει συμβουλευτικό ρόλο και οφείλει η κυβέρνηση να του εμπιστευτεί τη χάραξη της φορολογικής αν όχι και της οικονομικής πολιτικής στο σύνολό της. Άλλωστε, ένας υπουργός Οικονομικών δεν γίνεται να μην είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, να μην συναντιέται με τους καθ’ ύλην αρμόδιους που γνωρίζουν τα πάντα σχετικά με την οικονομία και τη διαχείριση των οικονομικών εργαλείων της χώρας.

 Πολλοί ισχυρίζονται, ότι η κεντροαριστερά διέρχεται από μία πολυετή κρίση ταυτότητας. Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ ΑΝ. ΕΛ. διαδραμάτισε κύριο ρόλο σ’ αυτό; Υπάρχουν, σύμφωνα με τη γνώμη σας, περιθώρια ανάκαμψης;

Όχι, θεωρώ πως η ίδια η Κεντροαριστερά ευθύνεται για την εσωστρέφεια στην οποία έχει περιέλθει. Ευθύνονται τα πολλά χρόνια στην εξουσία. Δεν είναι κακό να μείνει λίγο έξω από τους χώρους εξουσίας. Θα κάνει καλό στην Κεντροαριστερά μια επανίδρυση της όχι σε πλαίσια ένωσης φέουδων, μα μιας πραγματικής προγραμματικής σύγκλισης, όχι με σκοπό την εξουσία, μα με σκοπό την Εθνική Συνεννόηση και Αναστήλωσης της Χώρας! Περιθώρια ανάκαμψης φυσικά και υπάρχουν τα οποία όμως δεν μπορούν να προσδιοριστούν σε πόσο χρονικό διάστημα θα φανούν. Για το καλό της χώρας ελπίζω γρήγορα.

Ποιο το μήνυμά που θέλετε να εκπέμψετε ;

Η χώρα πέρασε μια βαθιά κρίση και περνάει ακόμα, οι πολίτες αγανακτισμένοι, πτωχευμένοι και χωρίς καθαρό μυαλό αποφάσισαν να τιμωρήσουν κόμματα και πολιτικές πιστεύοντας ανθρώπους οι οποίοι έταξαν τα πάντα. Ο κάθε Έλληνας έλεγε το 2015: ένα από όσα έχει τάξει ο Τσίπρας να κάνει, εμένα μου φτάνει, ποιο το αποτέλεσμα; Ο Τσίπρας όχι μόνο δεν έκανε τίποτα, αλλά έκανε και μεγαλοπρεπέστατη «κωλοτούμπα» εφαρμόζοντας ακόμα χειρότερα και πιο αντιλαϊκά μέτρα. Το μήνυμά μου είναι: Ας επικρατήσει η λογική! Ας γυρίσουμε σελίδα! Μόνο έτσι θα βγούμε από αυτό το φαύλο κύκλο της μιζέριας και της κατάρρευσης της χώρας.

Τη συνέντευξη επιμελήθηκαν ο Γιάννης Βούρος και Νίκος Μουστάκας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *