Η αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας του Σαρωνικού

Του Σταμάτη Τσεσμελή

Πέρασε, λοιπόν, κάτι περισσότερο από ένα μήνα από το ναυάγιο του “ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ” και αφού κόπασαν οι φωνές μπορούμε ήρεμα και απλά να αναλύσουμε τους τρόπους αντιμετώπισης ενός τέτοιου ατυχήματος.

Η διαδικασία αντιμετώπισης μιας θαλάσσιας ρύπανσης που προκλήθηκε από διαρροή πετρελαίου είναι αρκετά σύνθετη. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και να ληφθούν αποφάσεις χωρίς χρονοτριβές και αντιπαραθέσεις.
Ας ξεκινήσουμε όμως με το τι εννοούμε λέγοντας ρύπανση. Ο ορισμός όπως δόθηκε από τον ΟΗΕ είναι ο παρακάτω: “η άμεση ή έμμεση διοχέτευση από τον άνθρωπο στο υδάτινο περιβάλλον ύλης ή ενέργειας με επιβλαβή αποτέλεσμα για τους οργανισμούς”. Οι λόγοι πρόκλησης ρύπανσης είναι πολλοί και σύνθετοι και γι’ αυτό δε θα ασχοληθούμε την παρούσα φάση.
Η αντιμετώπισή της όμως είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει.

Μόλις διαπιστωθεί μία ρύπανση η πρώτη ενέργεια που πρέπει να γίνει είναι ο περιορισμός της διαρροής και της εξαπλωσης της κοιλίδας. Γι’ αυτό το σκοπο χρησιμοποιούνται τα λεγόμενα “fences”, φράκτες δηλαδή οι οποίοι θα εμποδίσουν το πετρέλαιο που βρίσκεται στην επιφάνεια της θάλασσας να εξαπλωθεί. Στη συνέχεια πρέπει να αποφασίσουμε ποια μέθοδο θα χρησιμοποιήσουμε για να απομακρύνουμε το πετρέλαιο που διέρρευσε; Πάμε να αναλύσουμε τις διαθέσιμες επιλογές.
Πρώτη επιλογή είναι το λεγόμενο “skimming”. Πιο συγκεκριμένα, δύο πλοία ρυμουλκούν μία συλλογή η οποία λειτουργεί όπως η ηλεκτρική σκούπα του σπιτιού μας. Έρχεται σε απευθείας επαφή με το πετρέλαιο και το συλλέγει. Η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος έγκειται στο να απορροφηθεί όσο το δυνατόν λιγότερη ποσότητα ύδατος (ώστε να αφαιρεθεί πιο εύκολα αργότερα στην επεξεργασία της συλλεχθείσας ποσότητας) και στο πόσο άμεσα παρεμβαίνουμε με σκοπό να προλάβουμε την πετρελαιοκηλίδα και ουσιαστικά να τη συλλέξουμε.
Η επόμενη επιλογή είναι να κάψουμε το πετρέλαιο. Πάλι εδώ θα πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα ώστε να προλάβουμε την εξάπλωση του πετρελαίου.
Η τελευταία λύση είναι η χρήση χημικών. Τα χημικά διασπούν το πετρέλαιο σε μικρότερα σταγονίδια ώστε να αναμιχθούν πιο εύκολα με τη θάλασσα. Οι μικροοργανισμοί της θάλασσας και συγκεκριμένα τα βακτήρια, στη συνέχεια, θα δουλέψουν για μας. Θα διασπάσουν το πετρέλαιο σε συστατικά μη βλαβερά για το περιβάλλον και κατ επέκταση για τον άνθρωπο. Το θετικό με αυτό το τρόπο είναι η διασφάλιση της πανίδας (θαλάσσια πουλιά), όμως επηρεάζεται το ζωικό βασίλειο κάτω από τη θάλασσα καθώς τα χημικά που θα χρησιμοποιηθούν μπορεί να έχουν την όσο το δυνατό μικρότερη επίδραση στη φύση, δεν παύουν όμως να την επηρρεάζουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *